Mennesker og historier fra Lofoten

-

10.november: 200 elever fra Lofoten konkurrerer. Kom til Vågar idrettspark og bli med ut i verdensrommet.

10.november: 200 elever fra Lofoten konkurrerer. Kom til Vågar idrettspark og bli med ut i verdensrommet.

Lørdag 10. november 2018 arrangeres for første gang en First Lego League turnering i Lofoten, en teknologi- og kunnskapskonkurranse for 10 til 16 åringer. 14 lag, med nesten 200 elever fra Lofoten, skal konkurrere om en plass i den skandinaviske finalen i Oslo 1. desember.

Årets tema er INTO ORBIT, og oppdraget handler om verdensrommet. Lagene skal utforske hvordan det er å leve i og reise gjennom verdensrommet. Lagene jobber med innovasjon, forskning, teknologi, design og programmering før det hele ender opp med turnering i Vågar idrettspark/Kong Øisteinshall i Kabelvåg 10.november.

Team

– Elever og lærere på de deltagende lagene/skolene har siden 15. september jobbet med oppdraget sitt, forteller Guro Molaug, lærer og Newtonlærer ved Aust-Lofoten vgs og en av to prosjektledere for First Lego League i Lofoten. Næringsforeningen i Vågan og Vågan kommunen er også med i prosjektgruppen.

Akkurat nå forbereder nærmere 1000 lag i Skandinavia seg til sin regionfinale 10.november, og oppdraget er likt for alle:

Det er ekstremt vanskelig å sende mennesker ut i verdensrommet selv om det bare er i en kort periode. Det å lage raketter, romskip og nødvendige overlevelsessystemer er en av de mest komplekse oppgavene som mennesker kan utføre.

Men se for dere at oppdraget med å utforske solsystemet skal vare i et år eller lenger. Hvordan skal dere håndtere de fysiske utfordringene som mannskapet vil møte?

Lagene skal:

  • Definere og forsøke å finne en innovativ løsning på en problemstilling knyttet til oppdraget.
  • Markedsføre laget sitt og løsningen sin, og lage en stand
  • Designe og programmere en LEGO MINDSTORMS Robot, som skal delta i robotkamper.
  • Lage ulike presentasjoner som skal vises for dommere.
  • Hele prosjektet omkranses av definerte kjerneverdier, som oppdagelse, inkludering, lagarbeid og moro.

–Denne type konkurranse handler om godt samarbeid og om å gjøre hverandre gode. Kvaliteter som er veldig verdifulle i arbeidslivet. Det er en fin måte for barn unge og lære denne måten å jobbe på. Samfunnet trenger ungdom og barn som jobber godt i team, sier Guro Molaug.

Guro Molaug, lærer og Newtonlærer ved Aust-Lofoten vgs og en av to prosjektledere for First Lego League i Lofoten.

Alle skolene i Vågan og Montessoriskolen på Opdøl og Eltoft, samt Strønstad skole i Hadsel stiller med lag den 10. november. Tidligere har Strønstad og Svolvær skole reist til Harstad for å delta i First Lego League turneringen. Team Orcas fra Strønstad skole var i fjor var med i den skandinaviske finalen!

Tverrfaglig

– First Lego League turnering er tverrfaglig, de ulike oppgavene kan relateres til nesten alle fag elevene har i skolen. Jeg har veldig tro på dette. Det er mye positivitet og det er mye læring i dette, sier Molaug, som legger til at det ikke bare er realfag som er i fokus. Engelsk, norsk, presentasjon og til og med kroppsøving er med i prosjektet.

–Engelsk har de også måtte forholde seg til når de har sett mange av bakgrunnsvideoene om prosjektet ut i verdensrommet, forteller Molaug.

Hvert år i Lofoten

Guro Molaug håper First Lego League turneringen nå blir arrangert hvert år i Lofoten.

–Vi håper at flere i næringslivet i Lofoten ser gleden og nytten av å bidra til vårt arbeid med First Lego League. Vi trenger flere sponsorer. Å stimulere barn og unge til læring og kunnskap om teknologi og kanskje velge realfaglig utdanning, vil forhåpentligvis også være til glede for vårt lokale næringsliv i framtiden, sier prosjektleder Molaug.

Lofotkraft sponser

–Lofotkraft sponser First Lego League-turneringen i Lofoten fordi vil bidra til positivitet i vår region, og fordi det i vår bransje er behov for folk med realfagskompetanse, sier Siri Sund kunde- og kommunikasjonssjef i Lofotkraft. –Både vi og andre bedrifter i Lofoten og i Norge ellers trenger realfagskompetanse.

 

– Lofotkraft tenker langsiktig og strategisk i vårt rekrutteringsarbeid og vi vil også i fremtiden ha behov for kloke hoder. Samtidig ser vi at matematikk og fysikk ikke er de mest populære fagene på videregående. Konkurranser som First Lego League kan være med å inspirere flere til å velge realfag. Gjennom støtte til First Lego League-turneringen ønsker vi å bidra til økt oppmerksomhet og interesse for realfagene, sier Siri Sund.

Anne Marthe Limstrand, prosjektlederen sammen med elevene som er ett lag fra Svolværskolen.

 

 

Gratis for publikum

 14 lag, 200 elever fra Lofoten, kjemper om en finaleplass i norgesfinale i Oslo 1.desember.

–Jeg håper mange kommer og heier! De får oppleve robotkonkurranser, og kan besøke elevenes stands hvor de viser frem forskningsprosjektene sine. Det legges opp til underholdende robotkamper med musikk og konferansier. Til slutt kåres det vinnere i flere kategorier, samt en sammenlagt vinner, sier Molaug.

 

 

Er du interessert i teknologi, forskning og programmering? Kom til Vågar idrettpark//Kong Øisteinshall i Kabelvåg lørdag 10.november! Her er tidsplanen for First Lego League, Lofoten:

08.00 Oppsett av stands og klargjøring for lagene

09.00 Presentasjoner starter

10.00 Åpningsseremoni og presentasjon av lagene

10.30 1.runde robotkjøring/presentasjoner fortsetter

11.40 2.runde robotkjøring/presentasjoner fortsetter

12.50 3.runde robotkjøring/presentasjoner fortsetter

14.20 Kvartfinale robotkjøring

14.55 Semifinale robotkjøring

15.20 Finale robotkjøring

15.45 Premieutdeling og avslutningsseremoni