Mennesker og historier fra Lofoten

-

10 år med lysets hastighet

Det kan virke som en evighet siden internett ble en del av våre liv. Men, nei: 21. april var det 10 år siden Lofotkraft Bredbånd startet opp. Siden da har data gått med lysets hastighet i vår region.

  • Publisert: 27.04.2015
  • Tekst: Aurora Borealis Multimedia AS
  • Foto: TORE BERNTSEN

– Vi tenker på 10 år som en lang tid, men det er som et knips, sier Espen Thorvaldsen, daglig leder i Lofotkraft Bredbånd. I 2004 satt han som forretningsutvikler i Lofotkraft da han første gang presenterte bredbåndsprosjektet som idé for ledelsen.

– Kommunene og eierne var veldig bevisst på at dette var framtida, minnes han om styrebeslutningen.

Vil du bli kunde? Eller bestille større kapasitet?

Klikk her for å lese alt om priser og vilkår!

Det kan virke som en opplagt beslutning i dag, men få forstod i 2004 helt hvilken rolle dette teknologifeltet skulle komme til å spille i våre liv. I hvert fall var det ikke helt selvsagt hva som skulle komme for Trine Husjord og Espen Thorvaldsen da de arrangerte det aller første salgsmøtet, 21. april 2005 i en barnehage i Osan i Svolvær.

Å sikre muligheten for å bo og drive næring i hele Lofoten var viktig for de politiske myndighetene i Lofoten-regionen. Men investeringer koster mer her enn andre steder av landet.

– Vi hadde vårt første overskudd i fjor. I de fleste andre deler av landet tar det 6-7 år før kontantstrømmen snur, fra første investering til man tjener penger. Hos oss tar det 8-9 år, fordi det er dyrere å bygge, sier Thorvaldsen.

I dag har Lofotkraft Bredbånd 4750 husstander på kundelista. Målet er 5100 i løpet av 2015.

– Hva betyr fiberen for kundene deres om 10 år?

– Det er ingen tvil om at fiberens ubegrensede kapasitet gjør at vi kan tilfredstille de ønskene som kommer. Det er denne kapasiteten som skiller fiber og kobber, som mange andre bredbåndstilbydere støtter seg på. I 2016 er det satt som mål at vi skal kunne levere 1GB til hver enkelt kunde. Da er nettet og utstyret tilrettelagt for at det er mulig, med oppgradering av kjernenettet, med noder og eletronikk og også deler av kundeutstyret. I dag leverer vi 75 MB, vi skal levere 1000 ganske snart, sier han.

 

Fiberkabel fotografert hos Lofotkraft bredbånd Altibox.

 

Teknologien i fiberoptikk består kort forklart av at lys ledes gjennom en fiberoptisk kabel. Siden signalet består av lys, vil det ikke forstyrres slik man risikerer med kabler med metallkjerne. Det betyr igjen bedre stabilitet og høyere hastigheter. I fiberen kan man lage flere lysstrømmer – og slik utvide effekten: Internett, telefon, TV – alle har sin vei.

– Dere starter med 4MB, snart kommer dere med 1000MB. Hva i all verden skal vi med så mye?

– Vel, man sa det samme da vi kom med 4MB, hva skal vi med så mye? Vi har allerede kunder som etterspør kapasitet på 300 og 500 MB. Hvorfor? De vil bare ha det! sier Trine Husjord, som er salgs- og markedsleder i Lofotkraft Bredbånd. Hun har vært med siden oppstarten, og er bestemt på at vi bare har sett en liten flik av den teknologien som fiber gjør mulig.

– Om 10 år vil mange av oss ha såkalt smarthus, der flere og flere av de tekniske innretningene styres via telefonen: Kjøleskap, lys, varme, kaffetraktere, alarm.

Samtidig presenteres stadig nye tanker om hvordan teknologien kan revolusjonere måten vi organiser utdanning, omsorg og kommunale tjenester på.

– Man har snakket om alt som blir mulig helt siden 70-tallet, men nå er endelig teknologien her, sier Trine Husjord.

Relaterte artikler:

Trygger hverdagen - investerer i framtiden

logo-lofotkraft